بررسی نکات و مدارک لازم برای پروانه کسب
مقدمه
در سالهای اخیر شاهد افزایش کسبوکارهای متنوع و کارآفرینی در حوزههای مختلف بودهایم. هر چند شاید از نظر عدهای مراحل راهاندازی کسبوکار، کاری نسبتا راحت به نظر برسد اما در واقع اصلا این چنین نیست. فرد باید فرصت سنجی انجام بدهد، بودجه، نیروی انسانی، تجهیزات مورد نیاز را تعیین کرده و مراحل مختلفی را طی کند تا سرانجام بتواند کسبوکار خود را شروع کند. یکی از موارد مهم در شروع هر کاری در هر حوزهای کسب مجوز برای شروع آن واحد صنفی میباشد. این مجوز که پروانه کسب نام دارد مراحل و قوانین خاص خود را دارا میباشد. با ما همراه باشید تا به بررسی شرایط، مراحل و مدارک لازم برای پروانه کسب بپردازیم.
شرایط عمومی اخذ پروانه کسب
پیش از پرداختن به مراحل و مدارک لازم برای پروانه کسب به بررسی تعدادی از شرایط عمومی برای کسب پروانه خواهیم پرداخت. فرد موردنظر قبل از اقدام برای دریافت پروانه کسب باید موارد زیر را در نظر داشته باشد:
- عدم اعتیاد به انواع مواد مخدر
- نداشتن هر نوع سو پیشینه کیفری
- وضعیت خدمت سربازی فرد مشخص باشد. فرد دارای پایان خدمت، معافیت یا دفترچه اعزام به خدمت بدون مهر غیبت باشد.
- داشتن تابعیت ایرانی و یا در صورت داشتن تابعیت غیرایرانی فرد پروانه کار معتبر داشته باشد.
- داشتن حداقل 18 سال
- حداقل مدرک تحصیلی ابتدایی یا اثباتی برداشتن توانایی خواندن و نوشتن. این بند در خصوص افرادی که بیش از 50 سال سن دارند مهم نمیباشد.
تهیه مدارک لازم برای پروانه کسب
فرد در صورت داشتن شرایط عمومی که پیشتر ذکر شد باید تعدادی مدارک را قبل از اقدام برای اخذ مجوز یا پروانه کسب تهیه کند. مدارک لازم برای پروانه کسب موارد زیر را شامل میشود:
- گواهی عدم اعتیاد
- گواهی عدم سو پیشینه
- کپی پشتورو از کارت ملی
- کپی از تمامی صفحات شناسنامه
- گواهی پایان خدمت یا معافیت یا دفترچه آمادهبهخدمت بدون مهر غیبت
- کپی مدارک تحصیلی
- 12 قطعه عکس پرسنلی فرد درخواست دهنده
- سند مالکیت، اجارهنامه رسمی یا عادی، رسید پرداخت اجاره معتبر، حکم دادگاه مبنیبر الزام تنظیم سند اجاره یا مبایعهنامه به نام متقاضی و یا قرارداد اجاره محل کسب با ادارات و سازمانهای دولتی مانند شهرداریها
- ارائه سوابق کاربری تجاری، اداری یا کارگاهی محلی که برای کسبوکار خود در نظر گرفتهاید.
- گواهی سلامت پزشکی و یا کارت معاینه پزشکی برای صنوف مشمول (صنوفی که با سلامت و خوراک سروکار دارند)
- تأییدیه اداره نظارت بر اماکن نیز جزو مدارک لازم برای پروانه کسب میباشد.
- مدارک مبنیبر تایید تشکیل پرونده مالیاتی
- گواهی مهارت فنی برای مشاغل مشخص شده و گواهی گذراندن دوره آموزشی حداقل ده ساعته از یک موسسه معتبر و مورد تأیید کمیسیون نظارت شهرستان مربوطه
- فیش واریز حق ورودی که حداکثر تا پنج برابر حق عضویت سالانه اتحادیه بوده و نباید بیشتر از 300 هزار تومان باشد.
- فیش واریز مبلغ سه هزار تومان بهحساب ۲۱۷۳۳۰۰۸ خزانه کشور
انواع پروانه کسب
بهطورکلی پروانه کسب دو نوع دارد، پروانه کسب موقت و پروانه کسب دائم.
- پروانه کسب موقت
پروانه کسب موقت فقط یکبار صادر میشود و اعتبار آن یکساله میباشد. پس از اینکه اعتبار یکساله پروانه کسب موقت به پایان رسید، شخص باید نسبت به دریافت پروانه کسب دائم اقدام کند. اتحادیه برای این کار تنها 30 روز زمان میدهد. درصورتیکه فرد در طی این 30 روز مدارک لازم برای پروانه کسب دائم را حاضر نکرده و نسبت به دریافت جواز دائم اقدام نکند، جواز وی باطل خواهد شد.
- پروانه کسب دائم
برخلاف اسم خود پروانه کسب دائم، دائمی نمیباشد. پروانه کسب دائم به مدت 5 سال اعتبار دارد. پس از اتمام اعتبار 5 ساله، شخص باید نسبت به تمدید پروانه کسب خود اقدام نماید. همانند پروانه کسب موقت، اگر فرد بهموقع اقدام نکند، پروانه کسب وی باطل خواهد شد.
مراحل اخذ پروانه کسب صنوف
پس از تکمیل مدارک لازم برای پروانه کسب باید بهدقت مراحل زیر را برای اخذ پروانه کسب طی نمود که به طور خلاصه موارد زیر را شامل میشوند:
- ارائه درخواست کتبی دریافت پروانه کسب توسط متقاضی به اتحادیه موردنظر شخص
- ثبت درخواست اخذ پروانه کسب توسط واحد مربوطه و ارائه رسید درخواست به متقاضی
- انجام بررسی و کارشناسی کمیسیون بازرسی اتحادیه صنف موردنظر از مکان احداث واحد صنفی
- بررسی درخواست متقاضی جهت دریافت جواز یا همان پروانه کسب
برای ثبتنام اینترنتی دریافت مجوز کسب الکترونیکی نیز فرد متقاضی باید وارد سامانه پیشخوان مجوزها شود و درخواست خود را ثبت کند. پس از این مرحله، این بار باید وارد سامانه ایرانیان اصناف شده و گزینه تکمیل درخواست سامانه پیشخوان مجوزها را کلیک کرده و اطلاعات مورد نیاز را به صورت اینترنتی تکمیل نماید.
بررسی نکاتی دیگر در خصوص پروانه صنوف
در قسمتهای قبل به بررسی انواع مجوز کسب، شرایط عمومی دریافت مجوز و مدارک لازم برای پروانه کسب پرداختیم. هماکنون به بررسی تعدادی از مهمترین نکات پراکنده در خصوص اخذ مجوز کسب خواهیم پرداخت.
- هزینه دریافت پروانه کسب
همانطور که پیشتر مورد بررسی قرار گرفت، دو نوع پروانه کسب دائمی و موقت وجود دارد. با توجه به مجوز درخواستی متقاضی، هزینه دریافت پروانه کسب بین 5000000 تا 20000000 ریال متغیر میباشد.
- اولویت برای کسب پروانه با چه کسانی میباشد؟
آیا شما هم از جمله افرادی هستید که میخواهید کسبوکاری راهاندازی کنید اما به هر دلیلی نمیخواهید شرکت خود را ثبت نمایید؟ اگر پاسخ شما بله است، باید پیش از شروع کسبوکار جواز خود را دریافت نمایید.
اولویت دریافت پروانه کسب با ارائه مدارک لازم برای صنفهای مختلف به شرح زیر میباشد:
- تمام بیکاران مشمول قانون بیکاری با توجه به رشته تخصصی خود
- همه اشخاصی که فاقد هرگونه پروانه کسب میباشند.
جمعبندی
در دنیای کنونی با افزایش کارآفرینی درخواست افراد نیز نسبت به اخذ پروانه کسب افزایشیافته است. باید ذکر کرد که پروانه کسب امری ضروری برای شروع کار محسوب میشود. قدم اول توجه به شرایط عمومی موردنیاز برای دریافت مجوز میباشد که همه موارد آن در متن بیان شد.
پس از آن نوبت به آمادهکردن مدارک لازم برای پروانه کسب میرسد. باید دقت داشت که همه مدارک را پیش از مراجعه جمعآوری کرد که بعدا دچار مشکل نشد. سپس باید مراحل اقدام را به دقت انجام داد تا به نتیجه مطلوب رسید.
این نکته را نیز فراموش نکنید که پروانه کسب دارای دو نوع دائمی و موقت میباشد. چنانچه پیشتر نیز بیان کردیم جواز دائمی برخلاف اسمش دائمی نیست و تنها پنج سال اعتبار دارد بنابراین بهموقع نسبت به تمدید آن اقدام نمایید.
امیدواریم که مطالب نوشته شده شما را در شناخت مراحل و برخی نکات مهم در خصوص اخذ پروانه کسب راهنمایی کرده باشد.
مقالات مرتبط:
راه های ارتباطی با ما: